Publiczne Przedszkole w Stąporkowie

ul. Juliusza Słowackiego 1

26-220 Stąporków

tel.  + 48 453 012 240     

        + 48 453 012 241

sekretariat@przedszkolestaporkow.szkolnastrona.pl
Jesteś tutaj:
  1. Start
  2. Jadłospis

Jadłospis

 

DZIENNA STAWKA ŻYWIENIOWA  WYNOSI    9 ZŁ

ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK 
 2.50zł 4.50zł 2,00zł 

 

 

 

  Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

13.05.24

poniedziałek

Chleb pszenny - żytni 50g z masłem 5g, jajko gotowane 20g, sałata, papryka czerwona 20g, herbata z  miodem 150ml, kakao na mleku 180ml

Alergeny: pszenica, zboża zawierające gluten, p. mleczne, jaja

I DANIE  Zupa Króla Pieczara z ziemniakami 250 ml (kurczak 20g, seler, por, marchew, pietruszka (50g), pieczarki 50g, śmietana 18% 10g, przyprawy, ziemniaki 100g)

II DANIE Naleśniki z dżemem 120g (mąka pszenna 40g, mleko, jaja 20g, woda niegazowana, dżem truskawkowy niskosłodzony)

Kompot truskawkowy 150ml

Alergeny: gluten, p. mleczne, seler, jaja

Galaretka owocowa 200g

 

14.05.24

wtorek

Kanapka ciekawy wtorek - Bułka pszenna - grahamka 50g z masłem 5g, szynka wiejska 20g, rukola, pomidor 20g, herbata malinowa 150 ml, zupa mleczna z płatkami ryżowymi 200ml + 20g

Alergeny: pszenica, zboża zawierające gluten, p. mleczne, może zawierać gorczycę, seler, soję

I DANIE  Zupa fasolowa z makaronem 250 ml (żeberko20g, marchew 20g, fasola 20g, przyprawy, makaron muszelka 20g, boczek wędzony parzony 5g, cebula)

II DANIE Pieczeń rzymska 60g z ziemniakami 110g (mięso mielone z łopatki 80g, jaja 5g, przyprawy, ziemniaki 200g)

Surówka pomidor z cebulką czerwoną 70g (pomidor 60g, cebulka czerwona 10g, przyprawy)

Kompot agrestowy 150ml

Alergeny: gluten, p. mleczne, seler, pszenica, jaja, może zawierać gorczycę, soję

Melon 200g

 

15.05.24

środa

Twarożek na środę - Chleb pszenny - żytni 50g z masłem 5g, tradycyjna pasta z twarogiem (ser twarogowy, szczypiorek, rzodkiewka, jogurt naturalny, przyprawy), czekolada na mleku 180ml, herbata z cytryną 150 ml

Alergeny: pszenica, zboża zawierające gluten, p. mleczne, może zawierać soję

I DANIE Zupa z serków topionych z tortellini 250 ml (kurczak 20g, por, marchew, seler, pietruszka (50g), serki topione śmietankowe, śmietana 18% 10g, przyprawy, tortellini z mięsem 20g, pietruszka nać)

II DANIE Indyk duszony 60g z kaszą bulgur (pierś z indyka 70g, olej, przyprawy, kasza bulgur 30g)

Surówka kapusta czerwona z jabłkiem 80g (kapusta czerwona 60g, jabłko 20g, cytryna, przyprawy)

Kompot z czarnej porzeczki 150ml

Alergeny: gluten, p. mleczne, seler

Kisiel truskawkowy 200g, Biszkopty 10g

Alergeny: może zawierać mleko, orzechy

16.05.24

czwartek

Kanapka kapitana Nemo -  Bułka pszenna - grahamka 50g z masłem 5g, pasta rybna (makrela wędzona, groszek konserwowy, przyprawy), kawa zbożowa 180ml, herbata owocowa 150 ml

Alergeny: pszenica, zboża zawierające gluten, p. mleczne, ryby

I DANIE  Zupa dyniowa z ryżem 250 ml (żeberko 20g, seler, por, marchew, pietruszka (50g), dynia mrożona 50g, przyprawy, śmietana 18% 10g, ryż biały 20g, pietruszka nać)

II DANIE Filet z kurczaka pieczony 60g z ziemniakami (filet z kurczaka, przyprawy, ziemniaki 200g)

Surówka mizeria 80g (ogórek świeży 80g, jogurt naturalny 10g, przyprawy)

Kompot owocowy 150ml

Alergeny: gluten, p. mleczne, seler, jaja

Gruszka 200g, Paluszki kukurydziane 10g

17.05.24

piątek

Słodki piątek - Chleb pszenny - żytni 50g z masłem 5g, czekolada nutella 10g, bawarka 180ml, herbata z cytryną 150 ml

Alergeny: pszenica, zboża zawierające gluten, p. mleczne, może zawierać soję, orzechy, orzeszki ziemne

I DANIE  Zupa kalafiorowa z ziemniakami 250 ml (kurczak 20g, por, marchew, seler, pietruszka (50g), kalafior 50g, śmietana 18% 10g, przyprawy, ziemniaki 100g, koperek nać)

II DANIE Potrawka z kurczaka 100g z ryżem (kurczak 40g, marchew, pietruszka, seler (50g), śmietana 18% 10g, groszek konserwowy, kukurydza, ryż biały 30g, przyprawy)

Kompot malinowy 150ml

Alergeny: gluten, p. mleczne, seler

Rogaliki drożdżowe 120g

Alergeny: mleko, pszenica, jaja, soja. Może zawierać orzechy

 

  Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

20.05.24

poniedziałek

Chleb pszenny - żytni  50g z masłem 5g, dżem z czarnej porzeczki 10g, herbata z cytryną 150 ml, , zupa mleczna 200ml + płatkami musli 20g

Alergeny: pszenica, zboża zawierające gluten, p. mleczne, orzechy, orzeszki arachidowe

I DANIE Zupa brokułowa z ziemniakami 250 ml (żeberko 20g, por seler marchew, pietruszka (50g), brokuł 50g, śmietana 18% 10g, przyprawy, ziemniaki)

II DANIE Makaron kokardki w sosie pomidorowo-śmietanowym 120g (filet z indyka 60g, pomidor przecier 25g, serki topione 20g, przyprawy, makaron kokardki 30g)

Kompot owocowy 150ml

Alergeny: gluten, p. mleczne, seler, może zawierać jaja, soję, gorczycę

Paluszki serowe 40g

Alergeny: mleko

 

21.05.24

wtorek

Kanapka ciekawy wtorek - Bułka pszenna- grahamka 50g z masłem 5g baleron 20g, sałata masłowa, papryka czerwona 20g, herbata 150ml, kawa inka na mleku 180ml

Alergeny: pszenica, zboża zawierające gluten, p. mleczne, jaja, jęczmień, żyto

I DANIE Zupa warzywna z ryżem 250 ml (kurczak 20g, por, seler, marchew, pietruszka (50g), mieszanka warzyw 25g, brukselka 10g, śmietana 18%, przyprawy, ryż biały 20g, koperek nać)

II DANIE Kluski śląskie 120g (ziemniaki 150g, jaja 5g, mąka pszenna 20g, mąka ziemniaczana, przyprawy olej 5g, boczek wędzony parzony 15g, cebula 10g)

Surówka mini marchew gotowana 70g

Kompot truskawkowy 150ml

Alergeny: gluten, p. mleczne, seler, pszenica

Babka piaskowa jasna 35g, Mleczko czekoladowe 200ml

Alergeny: gluten, jaja, mleko

 

22.05.24

środa

Chleb pszenny- żytni 50g z masłem 5g, jajecznica 40g, ogórek 10g, szczypiorek, czekolada na mleku 180g, herbata owocowa 150 ml

Alergeny: pszenica, zboża zawierające gluten, jaja, p. mleczne, może zawierać orzechy, orzeszki ziemne

I DANIE  Zupa szczawiowa z ziemniakami 250 ml (żeberko 20g, por, marchew, seler, pietruszka (50g), szczaw 30g, śmietana 18% 10g, jaja 20g, przyprawy, ziemniaki 100g)

II DANIE Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 100g z kaszą kuskus (pierś z kurczaka 60g, sos słodko-kwaśny 30g, ananas w puszce 10g, przyprawy, olej 5g, kasza kuskus 30g)

Kompot z czarnej porzeczki 150ml

Alergeny: gluten, p. mleczne, seler, jaja

Sałatka owocowa 200g

(banan, jabłko, gruszka, brzoskwinie, ananas, winogrono, mandarynka)

23.05.24

czwartek

Bułka pszenna - grahamka 25g z masłem 5g, parówki Sokoliki 30g, szczypiorek, pomidor 20g, herbata z miodem 150ml, kakao na mleku 180ml

Alergeny: pszenica, zboża zawierające gluten, p. mleczne, może zawierać seler, soję, gorczycę

I DANIE  Zupa barszcz czerwony z ziemniakami 250 ml (kurczak 20g, por, seler, marchew, pietruszka, burak 50g, śmietana 18%, przyprawy, ziemniaki 100g)

II DANIE Zapiekanka z makaronem (kiełbasa 50g, boczek wędzony parzony 10g, papryka czerwona 20g, pomidor 20g, cebula, ser żółty 15g, makaron 40g)

Kompot wiśniowy 150ml

Alergeny: gluten, p. mleczne, seler, jaja, soja, gorczyca

Pomarańcza 200g

24.05.24

piątek

Chleb pszenny - żytni 50g z masłem 5g, pasta z twarogiem i awokado (ser twarogowy 15g, awokado 5g, jogurt naturalny, przyprawy), herbata 150 ml, zupa mleczna 200ml + makaron zacierka 20g

Alergeny: pszenica, zboża zawierające gluten, p. mleczne

I DANIE Zupa pomidorowa z makaronem 250 ml (kurczak 20g, por, seler, pietruszka, marchew (50g), przecier pomidorowy 20g, śmietana 18% 10g, przyprawy, makaron 20g, pietruszka nać)   

II DANIE Kotlet rybny 60g z ziemniakami 110g (miruna, jaja 5g, przyprawy, olej 5g, bułka tarta, ziemniaki 100g)

Surówka z kapusty kiszonej 80g (kapusta kiszona 60g, marchew 10g, jabłko 10g, przyprawy)

Kompot owocowy 150ml

Alergeny: gluten, p. mleczne, seler, jaja

Serek Danio waniliowy 150g, Herbatniki 14g

Alergeny: mleko, pszenica, jaja

Gramatura brutto: owoce – 200g ogółem, warzywa – min. 300g; ziemniaki: do 150g; pieczywo: 50g; mąka: 40g; makaron: do 40g; kasze, ryże – do 40g; płatki śniadaniowe suche: 20g; mleko: 180-200ml; sery twarogowe: 35g; sery podpuszczkowe: 20g; mięso: kurczak-indyk 80-100g, łopatka, karkówka wieprzowa 100g, szynka wieprzowa 80g, mięso do zupy: 20g; wędlina: 10-20g; ryby: 75-80g; jajko: 50g; śmietana 18%: 15g; masło: 5-8g; cukier: 5-10g, olej: 5-7g; sól: 1,9g; warzywa strączkowe suche: 5g

Do przyprawiania  posiłków i przygotowania wegety  używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, gałka muszkatołowa, imbir, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, kurkuma, kminek, lubczyk, cebula prażona, sól morska. 

 

 DZIECI BEZ OGRANICZEŃ MAJĄ UDOSTĘPNIONĄ DO PICIA WODĘ MINERALNĄ NIEGAZOWANĄ

 

 

NA GÓRĘ